29. 6. 2022. године

Jавни позив за програм подршке малим и средњим предузећима при аплицирању за приступ ЕУ фондовима

Привредна комора Србије у сарадњи са Коморским инвестиционим форумом Западног Балкана 6 (КИФ ЗБ6), Вас позива да се пријавите и учествујете у Програму подршке пружања техничке асистенције микро, малим и средњим предузећима при аплицирању ЕУ фондовима. Ову активност Привредна комора Србије спроводи у оквиру пројекта подршке Европске Уније националним коморама Западног Балкана и у потпуности је финансирана од стране ЕУ. Програм је осмишљен тако да 10 микро, малих и средњих предузећа (ММСП) из Србије добије бесплатну стручну подршку КИФ ЗБ6 у подношењу предлога пројеката фондовима и програмима које финансира ЕУ  а који су отворени за нашу привреду.

Jавни позив за програм подршке малим и средњим предузећима при аплицирању за приступ фондовима Европске уније предвиђа учешће 60 МСП са Западног Балкана (10 компанија из сваке од шест економија). Позивамо вас да се пријавите на нашу платформу, која је посебно дизајнирана за спровоћење ове активности и одабира потенцијалних учесника у програму путем ЛИНКА (https://wb6cif.talentlms.com/). Рок за подношење пријава је 9. септембар 2022. године.

Процес селекције почиње вашом регистрацијом на платформи, након чега следи пролазак кроз курс и тест спремности и оцењивања, затим онлајн интервју са компанијама које су положиле тест приликом чега ћемо разговарати о вашој идеји и тренутно отвореним позивима на које можете да се пријавите. Процес се завршава евалуацијом, након чега ће дабране компаније добити обавештење путем мејла.

За све додатне информације и питања молимо вас да нас контактирате путем мејла: zapadnibalkan@pks.rs или путем броја телефона: +381 11 414 94 79.

 

 

8. 6. 2022. године

Јавна расправа Страгегија за развој ММСП и предузетништво

Јавна расправа Страгегија за развој ММСП и предузетништво 2023-2027.

Јавни дијалог Ред.број ПКС-РПК

Привредна комора Србије Град Београд 10.06.2022.

Милица Павић

мобилни телефон: 066/8751150

мејл: milica.pavic@pks.rs

Слободанка Џиновић-Којић

мобилни телефон: 066/8751046

мејл: slobodanka.kojic@pks.rs

 

11. 3. 2022. године

Дан отворених врата са предузетницима

 

Сектор предузетништва Привредне коморе Србије у циљу информисаности предузетника и ове године организује “Дан отворених врата са предузетницима“ на којем ће се представити Програми за развој предузетништва у Републици Србији за 2022.годину. Позивамо Вас да узмете учешће на “Дану отворених врата са предузетницима “ који ће се одржати дана 16. марта 2022. године у Привредној комори Србије, Ресавска 15, сала 1 у приземљу , са почеком у 11 сати.
Молимо Вас да учешће потврдите на и-мејл: preduzetnik@pks.rs.

Агенда - Дан отворених врата са предузетницима - 16. 3. 2022. године

 

29. 11. 2021. године
 

Позив произвођачима хлеба за куповину брашна типа „Т-500“ по субвенционисаним ценама из робних резерви

 

На основу Уредбе Владе Републике Србије о обавезној производњи и промету хлеба од брашна типа „Т-500” („Сл. гласник РС“, бр. 106/21) и Закључка Владе о интервентној продаји брашна типа „Т-500” произвођачима хлеба, (05 број: 339-10598/2021 од 18.11.2021. године, ,  Министарство трговине, туризма и телекомуникација  је објавило  позив произвођачима хлеба за куповину брашна типа „Т-500” по субвенционисаним ценама.

У циљу информисања Ваших чланица  у прилогу дописа   достављамо  Вам позив за произвођаче  хлеба за  куповину брашна „Т-500” по субвенционисаним ценама из робних резерви као и образац за пријаву Прилог 1.

Сви произвођачи хлеба са територије Републике Србије  могу се пријавити за куповину брашна из робних резерви:

  • Привредној комори Србијe на имејл адресу: prehrambena@pks.rs, колегама Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустију ПКС или
  • Унији пекара Србије, на  имејл адресу: slavica0801@gmail.com.

Позив произвођачима хлеба за куповину брашна типа „Т-500“ по субвенционисаним ценама из робних резерви

 

 

26. 11. 2021. године

Дубаи Експо 2020 – Глобални циљеви

 

Шеста тематска недеља овогодишње Светске изложбе ''Дубаи Експо 2020'' – ''Глобални циљеви'' одржаће се у периоду од 14. до 22. јануара 2022. године у Дубаију.

Позивамо Вас да се, у оквиру задате теме, представите у овој тематској седмици и остварите контакте са потенцијалним партнерима из Уједињених Арапских Емирата и представницима осталих земаља учесница.

Позив је намењен предузетницama, који желе да направе пословну сарадњу првенствено на тржишту Емирата и остваре пословне контакте са привредницима из целог света, који ће бити присутни на свим павиљонима.

Уколико сте заинтересовани за учешће у овој тематској седмици, молимо да попуните формуларе из прилога на ЕНГЛЕСКОМ језику и исте доставите најкасније до 03. децембра 2021. године на имејл: preduzetnik@pks.rs.

За све потребне додатне информације можете се обратити  мр Слободанки Џиновић-Којић , контакт телефон 066/875 -10-46 и Дејану Зрилићу, контакт телефон 0648760141.

Учешће на Светској изложби је омогућено уз следеће повлашћене услове:

- Бесплатна авио карта (чартер лет Београд-Дубаи-Београд, полазак 14.1.2022,  а  повратак 22.1.2022. године)

- Бесплатни локални трансфери (хотел – експо-бизнис хаб)

Смештај по повлашћеним ценама у одабраним хотелима (слајд 16), с тим да можете смештај организовати у Вашој режији.

 - Бесплатно коришћење ПКС простора-бизнис хаба у слободној зони Dubai South.

По приспећу пријава заинтересованих учесника за ову тематску недељу приступићемо детаљнијим припремама и доставити Вам више информација, како бисмо Ваш боравак у Дубаију учинили што сврсисходнијим.

 

Позивно писмо

 

Инфо пакет

 

Упитник за лица ПКС

 

Упитник за компаније ПКС Дубаи

 

Air Serbia Cargo EXPO 2020

 

Пример и пропозиције фотографије за акредитацију

 

 

30. 8. 2021. године

Шта нам доноси Закон о фискализацији?

 

      

Правилник о фискализацији
 

 

24. 8. 2021. године

Институт за стандардизацију Србије

 

Поштовани,

Обавештавамо Вас да Институт за стандардизацију Србије пружа услуге сертификације према стандарду  ISO 9001 (Систем менаџмента квалитетом- Захтеви).

Сертификат ИСО 9001 је први корак у пружању гаранције квалитета и у том смислу значајна  је референца сваког предузећа.

Основни задатак Института за стандардизацију Србије је да кроз стандардизацију, примену стандарда и сертификацију помогне привреди Републике Србије.

Оснивач Института за стандардизацију Србије је Влада Републике Србије.

Институт за стандардизацију Србије доноси и објављује стандарде идентичне европским и међународним стандардима који важе  како на националном тако и на европском и међународном тржишту.

Такође, Институт за стандардизацију Србије је пуноправни члан Међународне организације за стандардизацију ISO,  као и пуноправни члан  Европског комитета за стандардизацију CEN, и стандардизацију у области електротехнике CENELEC.

За послове сертификације, Институт је акредитован од стране Акредитационог тела Србије са  пуноправним  чланством у европској акредитацији ЕА.

С тим у вези, сертификат Института за стандардизацију Србије је међународно признати сертификат.

Захтеви  модерног пословања од малих и средњих предузећа до великих компанија, траже  примену стандарда као гаранцију да су испуњени одређени захтеви који се односе на производ или услугу. Примена  стандарда ИСО 9001 обезбеђује квалитетан производ и квалитетну услугу, олакшава  проходност на тендерима, освајање нових тржишта, као и уштеду новца и времена.

Уколико желите да се Ваше предузеће сертификује према стандарду ISO 9001, можете попунити Пријаву-Захтев из прилога мејла а ми ћемо Вам одговорити  у најкраћем могућем року.

За све информације, будите слободни да нас контактирате.

 

Срдачно

Драгана Поповић

 

Сертификационо тело

Института за стандардизацију Србије

др Драгана Поповић

Координатор сертификације

 

Телефон:  

011  3409 373

011  3409 301,  локал  173

 

Fax:

011  7541 257

 

e-mail:    dragana.popovic@iss.rs

 

 

24. 8. 2021. године
 

Запошљавање странаца / предлози за измену Закона о запошљавању странаца

 

Поштовани,

У оквиру активности од значаја за пословну заједницу, Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позвало је Привредну комору Србије да узме учешће у раду Радне групе за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о запошљавању странаца.

 

У ишчекивању наведених активности позивамо Вас да, уколико у оквиру Вашег пословања радно ангажујете странце,  укажете на проблеме са којима сте се сусрели у пракси у  досадашњој примени Закона о запошљавању странаца и доставите коментаре и сугестије за измену важећег Закона.

 

Текст Закона о запошљавању странаца („Сл. гласник РС”, бр. 128/14, 113/17, 50/18 и 31/19) можете пронаћи на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у делу Област запошљавања, линк: https://www.minrzs.gov.rs/sr/dokumenti/zakoni/sektor-za-rad-i-zaposljavanje-0.

 

Молимо да Ваше образложене предлоге доставите у писменој форми у обрасцу који можете пронаћи у прилогу мејла. Попуњене предлоге молим вас да доставите на мејл адесу natasa.krneta@pks.rs  најкасније до среде, 8. септембра 2021. године.

 

 

24. 8. 2021. године
 

Расписан 4. јавни позив за подношење захтева за одобравање пројеката за IPARD

 

Поштовани,

Обавештавамо вас да је расписан 4. јавни позив за подношење захтева за одобравање пројеката за „IPARD“ – подстицање за инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа у следећим секторима:

1.       Млека

2.       Меса

3.       Воћа и поврћа

4.       Јаја

5.       Грожђа

 

Прихватљиве су инвестиције у изградњи и опремању производних, као и објеката за складиштење; инвестиције у производњи енергије из обновљивих извора и из области управљања отпадом и отпадним водама. Новина у односу на претходне позиве јесте могућност завршетка изградње већ започетих објеката.

 

Рок за подношење захтева за одобравање права на подстицаје је од 16.08. до 29.10.2021.године. По овом јавном позиву опредељена су средства у износу од преко 25 милиона евра.

 

Право на аплицирање за „IPARD“ подстицајна средства остварује лице које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава и налази се у активном статусу и то као:

1.       Предузетник

2.       Привредно друштво

3.       Земљорадничка задруга.

 

Такође право на „IPARD“ подстицаје корисник остварује, без обзира на укупну вредност инвестиције, у оквиру следећих граница:

1.       За сектор млека у износу од 10.000 до 2.000.000 евра;

2.       За сектор меса, воћа и поврћа, јаја и сектор грожђа у износу од 10.000 до 1.000.000 евра.

 

Право на „IPARD“ подстицаје може се остварити искључиво за инвестиције које су реализоване након доношења решења о одобравању пројекта, осим за општи трошак који може да настане у периоду важења „IPARD“  програма.

„IPARD“  подстицаји утврђују се у процентуалном износу од 50% вредности прихватљивих трошкова инвестиције умањене за износ ПДВ-а.

Више информација можете пронаћи на веб страници  https://ipard.co.rs/index.php/naslovna-lat

Срдачан поздрав,

 

 

15. 7. 2021. године
 

Међународна светска изложба Dubai Expo 2020

 

Поштовани,

Међународна светска изложба Dubai Expo 2020, која траје шест месеци, одржаће се у Дубаију у периоду од 1. октобра ове до 31. марта наредне године.

Имајући у виду велики значај који се даје пословном умрежавању, како са локалним, емиратским, компанијама тако и са компанијама из бројних земаља које учествују на овој манифестацији, желимо да вас обавестимо да ће сви наши заинтересовани привредници имати прилике да,  под изузетно повољним условима, учествују на овом догађају.

Из тог разлога, , у складу са задатим тематским седмицама (које је дефинисала Привредна Комора Дубаи) Привредна комора Србије ће одржати укупно 9 онлине састанака (зоом платформа), у периоду, од 5. до 23. јула, са почетком у 11 сати (линкови за сваки састанак наведени су у допису).

Сходно вашим делатностима, односно задатим тематским недељама, можете нам се придружити на овим припремним састанцима како бисте се информисали о свим условима пријављивања и учешћа на Dubai Expo 2020.

Срдачан поздрав,

Стручна служба за подршку Парламенту преузетника

Дејан Зрилић
Виши саветник

Т: +381 11 26 42 638
М: +381 64 876 0141 | Ф: +381 11 26 42 029
Е: dejan.zrilic@pks.rs
Ресавска 15 | 11000 Београд | пкс.срб

 

 

14. 6. 2021. године
 

Јавна расправа о нацртима закона

 

Обавештавамо вас да је Министарство привреде на својој интернет страници (https://privreda.gov.rs/cat_propisi/zakoni-u-pripremi/објавило да  у периоду од 11. до 30. јуна 2021. године спроводи јавну расправу о нацртима следећих закона:

 

-          Нацрт закона о изменама и допунама Закона о привредним друштвима

-          Нацрт закона о изменама и допунама Закона о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре

-          Нацрт закона о изменама и допунама Закона о Централној евиденцији стварних власника

 

Имајући у виду значај предметних закона за пословање привредних субјеката, позивамо Вас да Привредној комори Србије доставите предлоге и коментаре на нацрте закона.

Молимо да Ваше предлоге доставите на Обрасцима у прилогу, на е-mail адресу: privrednopravna@pks.rs најкасније до понедељка 28. јуна 2021. године.

 


30. 3. 2021. године

 

Додела бесповратних средстава малим и средњим предузећима

 

Министарство привреде упутило је 29. марта 2021. године Јавни позив за доделу бесповратних средстава малим и средњим предузећима у оквиру Програма подршке малим и средњим предузећима за набавку опреме у 2021. години.

Износ укупно расположивих новчаних средстава је 1.550.000.000,00 динара. Јавни позив је отворен до утрошка планираних средстава, а најкасније до 31.12.2021. године.

Право пријаве имају:

1) правна лица, регистрована у  Агенцији за привредне регистре као привредна друштва, или задруге, која су разврстана на микро, мала и средња правна лица у складу са Законом о рачуноводству према финансијским извештајима за 2019. годину;

2) предузетници регистровани у Агенцији за привредне регистре.

Финансијска средства намењена су за суфинансирање набавке нове производне опреме и опреме директно укључене у процес производње размењивих добара и извођење грађевинских радова, и то:

1. нове опреме директно укључене у процес производње разменљивих добара, и то:

  • производне опреме и/или машина;
  • транспортно-манипулативних средстава укључених у процес производње и унутрашњег транспорта;
  • делова, специјализованих алата за машине;
  • машинa и опремe за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката производње;

2. нове опреме за извођење грађевинских радова, и то:

  • грађевинске механизације за потребе обављања грађевинских радова.

Општи циљ Програма јесте подршка инвестицијама и подстицај бржем привредном развоју.

Више информација о Програму, као и потребну документацију за пријаву можете пронаћи на интернет страници Министарства привреде Републике Србије (https://privreda.gov.rs/javni_pozivi/javni-poziv-malim-i-srednjim-preduzecima-za-nabavku-opreme).

 

 

17. 2. 2021. године

 

Иницијативе за доношење Закона о предузетништву и за финансирање општих удружења предузетника

 

ОУП Нови Београд упутило је Парламенту предузетника Привредне коморе Србије Иницијативу за покретање поступка за доношење Закона о предузетништву.

ОУП Нови Београд сматра да би се доношењем Закона о предузетништву на адекватан начин уредио положај предузетника и побољшали услови рада.

ОУП Нови Београд обратио се Парламенту предузетника и Иницијативом за решавање питања финансирања рада општих удружења предузетника у Републици Србији.

Имајући у виду потребе са којима се свакодневно сусрећу општа удружења предузетника, неопходно је да се за њихов рад обезбеде извори финансирања. Уређивање начина финансирања општих удружења предузетника довело би до остваривања мисије општих удружења, односно до унапређивања услова рада предузетника.

Иницијативе можете погледати на страни Документа.